Azərbaycanın ilk tibbi portalı

Ana südü haqqında
Səhiyyə
İdman
Maraqlı
Gözəllik
Sağlamlıq
Elmi kəşflər
Ana və Uşaq
Xalq təbabəti
Həkimə sual
Urologiya
Kardiologiya
Oftalmologiya
Stomatologiya
Dermatologiya
Pulmonologiya
Otolorinqologiya
Qastroenterologiya
Qidalanma və Dieta
Cinsəl sağlamlıq
Doğuş tarixini tap
Med.Az haqqında
Apteklər
Dərman firmaları
Tibbi avadanlıq
Xəstəxanalar
Uşaq xəstəxanalari
Poliklinikalar
Uşaq poliklinikaları
Doğum evləri
Qadin məsləhətxanaları
Dispanserlər
Tibb mərkəzləri
Kosmetologiya
Sanatoriyalar
Stomatologiya
Təcili yardim
Hospitallar
İdarəetmə orqanları
Saytin xəritəsi
Başlanğic səhifə et
Xəbər göndər
RSS
Dostuna tövsiyyə et
Hansı diş məcunundan istifadə edirsiz?

Aquafresh
Colgate
Blend-a-med
Lacalut
R.O.C.S
OralB
Parodontax
Sensodyne
Pepsodent
Digər




Яндекс.Метрика



loading...



Şəkər xəstəliyi


Orta əsr təbabətinə görə bu xəstəliyin əsas səbəblərindən biri yemək rejiminin və böyrəyin funksiyasının pozulmasıdır. Çoxlu ət, ət məhsulları və heyvan yağları işlədilən ölkələrdə şəkər xəstəliyinə tutulurlar. Ağır yağlar, xörəklər işlədilən adamlara bu xəstəlik tez tə”sir göstərir.

Keçmiş həkimlər bu xəstəliyin səbəbini böyrək funksiyasının pozulmasında gördüklərindən, onlar müalicəni də böyrəyin qüvvətlənməsi və onun funksiyasının normallaşması istiqamətində aparmışlar. Əgər xəstələrin (xüsusilə cavan yaşlıların) ümumi vəziyyəti imkan verirsə, onlardan həcəmət qoymaq yolu ilə qan alırlar. Susuzluq zamanı xəstələri soyuq su içməyə qoymur, onları sərin yerdə yatızdırır, böyrək nahiyəsinə sərin kompres qoyur, xüsusilə turş meyvələr verirlər.

Şəkər xəstəliyi olan şəxslərdə böyrəyin tənzimlənməsi üçün, soyuq və qəbizlik xüsusiyyəti olan yeməklər, turp yeməklər, qora, zirinc, limon, keşniş, düyü işlətmək, sərin havada olmaq tövsiyə olunur. Qədim təbabətdə xəstələri şəkərli maddələr, o cümlədən bal yeməkdən çəkindirməmiş, yalnız xəstəliyin şiddətli dövründə onlara həmin qidaları işlətməyi qadağan etmişlər.

Keçmiş təbiblərin əqidəsincə, xəstələr yağlı yeməklərin üzərinə darçın səpsələr, onun zərərini xeyli azaltmış olarlar. Darçın yağların həll olunmasına yaxşı kömək göstərir. Bu xəstəliyə tutulanlara paxla, lobya və dənli bitkilər işlətmək məsləhət görülür. Onlar pəhriz məqsədilə çöl dovşanı və keçi əti yeməlidirlər.

Meyvələrdən çiyələk, böyürtkən, əzgil, nar (narı içərisinin tumları ilə birlikdə yemək lazımdır), zirinc, zoğal axtası, qarağat, alma və armud daha faydalıdır.

Bu xəstəliyi olanlar üçün ən yaxşı qida maddələrindən biri yeralmasıdır. Onlar kartofu kabab kimi və ya buxarda bişirib yeyə bilərlər. Vəzəri, xiyar işlətmək də faydalı vasitələrdir. Qoz, fındıq və püstə şəkər xəstələri üçün xeyirli hesab edilir.

Xəstələrin şəkərə olan ehtiyacını tə”min etmək üçün, şəkər əvəzinə təbii bal işlətmək daha münasibdir. Belə xəstələr səhərlər acqarına 40 gün ərzində gündə 30q abqora içsələr, onların şəkəri aşağı düşər. Onlara çayı tut qurusu ilə içmək, qatıq, qurut kimi qida maddələri işlətmək məsləhət görülür. Şəkər xəstələri şabalıd, çuğundur, kök, şalğam, banan, yemiş, xurma işlətməkdən çəkinməlidirlər.

Susuzluq. Xəstələr tez-tez susuzluqdan şikayət edirlər. Xüsusilə soyuqdəymə hallarında, bədən üzvlərinin iltihablaşmasında daha çox susuzluq yaranır. Bu zaman ən sadə və çox işlənən vasitələrdən biri limon şərbətidir. Quşüzümü şərbəti də bu baxımdan faydalıdır. Onun şirəsinə şəkər qatmaqla bir qədər şirinləşdirib işlədirlər. Qızdırma olduqda bu şərbətə daha çox ehtiyac duyulur. Xiyar və kahı, suda bişirilmiş qabaq tumunun şirəsini susuzluq hallarında istifadə edirlər.

Yemiş və qarpızda çox su olduğundan, onlar da susuzluq hallarında olduqca faydalıdır. Qara tut, armud, xoşməzə sulu heyva, susuzluqu yatırmaqda sınanmış meyvələrdən hesab edilir. Heyva şirəsi daha yaxşıdır. Bu zaman tə”sirli vasitələrdən biri də portağal və ya narıngidən hazırlanmış çox şirin olmayan şərbətdir.

Susuzluğu aradan qaldırmaqda ayran sınanmış bir içkidir.

Çiban, ziyil


Çibanı olanlar əvvəlcə abqora aşı yeməlidir. Bundan sonra çibanın yetişməsi və çirkin təmizlənməsi üçün aşağıdakı tədbirləri görürlər: arpa unundan xəmir düzəldib çiban üzərinə qoyduqda təpitmə çibanın açılamsına və çirkin çıxmasına kömək göstərir; süddə bişirilmiş təzə və ya quru ənciri ilıq halda təpitmə kimi çiban üzərinə qoyduqda, bu əməliyyat ağrıları sakitləşdirməklə yanaşı, onun tez açılmasına kömək edir.

Başqa faydalı vasitələrdən biri yaranın tez sağalmasına kömək edən paxla unu təpitməsidir. Çibana qarşı ən sadə və olduqca faydalı vasitələrdən biri soğandır. Onu isti küldə bişirib, yarıya bölərək çibanın üzərinə bağlayırlar. Bu çibanı tez yetişdirir, onun müalicəsini sür”ətləndirir. Müxtəlif çibanları müalicə etmək, şişini çəkmək üçün şalğamdan istifadə etmək olar. Bu zaman bişmiş şalğamı xırda-xırda doğrayaraq, təpitmə şəklində çiban üzərinə qoyurlar. Çibanı, başqa xırda və çirkli yaraları müalicə etmək üçün, meynəni yandırıb külünü su ilə qatışdırır, 1 saat ərzində mülayim od üzərində bişirir, sonra isə süzüb kompres şəklində işlədirlər. Limon qanın tərkibini tənzimləyib saflaşdırdığından, yara, çiban, dəridə sızanaq çıxaran adamlar limon işlətməlidirlər.

Ziyilin qopub düşməsi üçün, böyük bir soğanın ortasını oyaraq oraya duz töküb saxlayır, duz əriyəndən sonra həmin mayedən götürüb, gündə bir neçə dəfə ziyilin üzərinə sürtürlər. Bunun üçün yetişməmiş əncirdən çıxan südü də onun üzərinə sürtür, cavan qoz ağacı yarpağını bişirərək ziyil üzərinə bağlayır, yaxud gicitkən yarpağını bal ilə təpitmə kimi qoyurlar. Bu həm də çibanın açılmasına kömək edir. Əhəngi sirkə ilə qatıb ziyili sürtməklə də onu yandırıb aradan çıxarmaq olur.





22.12.2014
Bu hərəkət insanı stressdən qoruyur

22.12.2014
Boşuna sərf etdiyimiz enerji

19.12.2014
Bəyaz dişlər üçün 3 təbii üsul

18.12.2014
Hava dəyişmələri sağlamlığa təsir edir

17.12.2014
Uşaqlarda piylənmə xəstəliyinə diqqət

16.12.2014
Siqaret əvəzinə çərəzlərdən istifadə edin

16.12.2014
Hamiləlik dərmanlarının araşdırılmasına ehtiyac var

15.12.2014
Göz əməliyyatlarında bionik dövr başlayır

15.12.2014
Ağ tutun faydaları

15.12.2014
Az yatan insanın hüceyrələri zədələnir

12.12.2014
İşdən zövq almağın yolları

12.12.2014
Uşaqları ağlayarkən necə sakitləşdirmək olar?

11.12.2014
Unutqanlığa qarşı şabalıd

11.12.2014
Çox saqqız çeyniyənlərin diqqətinə

10.12.2014
Piylənmə bütövlükdə orqanizmin işinə təsir edir

10.12.2014
Gözəlliyə doğru daha bir addım

10.12.2014
Armudun faydası

09.12.2014
Duş almaq dəri sağlamlığına faydalıdır

09.12.2014
B3 vitamininin daha bir faydası

08.12.2014
Şiddət oyunları uşaq sağlamlığına zərərlidir

05.12.2014
Manikür zamanı bunlar nəzərə alınmalıdır

05.12.2014
Dərini vitaminlə qidalandırın

04.12.2014
Azərbaycanlı hərbi həkimlər dünyada ilk dəfə nadir əməliyyat keçiriblər

04.12.2014
Bu qidalar antibiotik təsirə malikdir

03.12.2014
Ağciyərləri təmizləyən 6 möcüzəvi qida

03.12.2014
Diş əti qanaması

02.12.2014
Çəhrayı makiyajın incəlikləri

02.12.2014
Yaddaşı gücləndirməyə təsirli qidalar

01.12.2014
Həyat müddətini uzatmağa təsirli dərman hazırlandı

01.12.2014
Ət yeməklərini portağal suyu ilə qəbul edin

28.11.2014
Ağız və diş sağlamlığına diqqət edin

27.11.2014
Qış mövsümündə saç baxımı

27.11.2014
Sağlamlq üçün bu vacibdir

25.11.2014
Harvard Universiteti qatığın faydasını tapdı

24.11.2014
Ebola virusuna qarşı robotla mübarizə

24.11.2014
Uşaq sağlamlığı üçün bu vacibdir

24.11.2014
Boyun əyriliyinin sadə müalicəsi

21.11.2014
Turistlər öz dilində sağlamlıq xidmətini cib telefonlarından tapacaq

21.11.2014
Qarın bölgəsində yağlanma dəri sallanmasına səbəb olur

21.11.2014
Smartfonlar kürəyə düşən yükü artırır

Xəbərlərə abunə ol
Email:
«    Dekabr 2014    »
BeÇaÇCaCŞB
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
» Hava dəyişmələri sağlamlı ...
» Yaddaşı gücləndirməyə t&# ...
» Dərini vitaminlə qidalandırın
» Ağ tutun faydaları
» Ağciyərləri təmizləyən 6 ...
» Harvard Universiteti qatığın faydası ...
» Uşaq sağlamlığı üç&# ...
» Gözəlliyə doğru daha bir addım
» Ağız və diş sağlamlığ ...
» Boyun əyriliyinin sadə müalicəsi
Copyright 2008-2010 © Med.Az
Azərbaycanin ilk tibbi portali
Reklam yerləşdirmək istəyirsinizsə bizə yazın
DİQQƏT!!! Saytda yerləşdirilən bütün materiallar yalnız tanıtım xarakteri daşıyır və özünümüalicə məqsədilə istifadə oluna bilməz!
Saytda yerləşdirilən xəbərlərə, şərhlərə və sağlamlığa dəyə biləcək mümkün zərərlərə görə
Med.Az administrasiyası heç bir məsuliyyət daşımır !
Powered by Azerimed
Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə
müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir.