Azərbaycanın ilk tibbi portalı

Ana südü haqqında
Səhiyyə
İdman
Maraqlı
Gözəllik
Sağlamlıq
Elmi kəşflər
Ana və Uşaq
Xalq təbabəti
Həkimə sual
Urologiya
Kardiologiya
Oftalmologiya
Stomatologiya
Dermatologiya
Pulmonologiya
Otolorinqologiya
Qastroenterologiya
Qidalanma və Dieta
Cinsəl sağlamlıq
Doğuş tarixini tap
Med.Az haqqında
Apteklər
Dərman firmaları
Tibbi avadanlıq
Xəstəxanalar
Uşaq xəstəxanalari
Poliklinikalar
Uşaq poliklinikaları
Doğum evləri
Qadin məsləhətxanaları
Dispanserlər
Tibb mərkəzləri
Kosmetologiya
Sanatoriyalar
Stomatologiya
Təcili yardim
Hospitallar
İdarəetmə orqanları
Saytin xəritəsi
Başlanğic səhifə et
Xəbər göndər
RSS
Dostuna tövsiyyə et
Hansı diş məcunundan istifadə edirsiz?

Aquafresh
Colgate
Blend-a-med
Lacalut
R.O.C.S
OralB
Parodontax
Sensodyne
Pepsodent
Digər




Яндекс.Метрика



loading...



Şəkər xəstəliyi


Orta əsr təbabətinə görə bu xəstəliyin əsas səbəblərindən biri yemək rejiminin və böyrəyin funksiyasının pozulmasıdır. Çoxlu ət, ət məhsulları və heyvan yağları işlədilən ölkələrdə şəkər xəstəliyinə tutulurlar. Ağır yağlar, xörəklər işlədilən adamlara bu xəstəlik tez tə”sir göstərir.

Keçmiş həkimlər bu xəstəliyin səbəbini böyrək funksiyasının pozulmasında gördüklərindən, onlar müalicəni də böyrəyin qüvvətlənməsi və onun funksiyasının normallaşması istiqamətində aparmışlar. Əgər xəstələrin (xüsusilə cavan yaşlıların) ümumi vəziyyəti imkan verirsə, onlardan həcəmət qoymaq yolu ilə qan alırlar. Susuzluq zamanı xəstələri soyuq su içməyə qoymur, onları sərin yerdə yatızdırır, böyrək nahiyəsinə sərin kompres qoyur, xüsusilə turş meyvələr verirlər.

Şəkər xəstəliyi olan şəxslərdə böyrəyin tənzimlənməsi üçün, soyuq və qəbizlik xüsusiyyəti olan yeməklər, turp yeməklər, qora, zirinc, limon, keşniş, düyü işlətmək, sərin havada olmaq tövsiyə olunur. Qədim təbabətdə xəstələri şəkərli maddələr, o cümlədən bal yeməkdən çəkindirməmiş, yalnız xəstəliyin şiddətli dövründə onlara həmin qidaları işlətməyi qadağan etmişlər.

Keçmiş təbiblərin əqidəsincə, xəstələr yağlı yeməklərin üzərinə darçın səpsələr, onun zərərini xeyli azaltmış olarlar. Darçın yağların həll olunmasına yaxşı kömək göstərir. Bu xəstəliyə tutulanlara paxla, lobya və dənli bitkilər işlətmək məsləhət görülür. Onlar pəhriz məqsədilə çöl dovşanı və keçi əti yeməlidirlər.

Meyvələrdən çiyələk, böyürtkən, əzgil, nar (narı içərisinin tumları ilə birlikdə yemək lazımdır), zirinc, zoğal axtası, qarağat, alma və armud daha faydalıdır.

Bu xəstəliyi olanlar üçün ən yaxşı qida maddələrindən biri yeralmasıdır. Onlar kartofu kabab kimi və ya buxarda bişirib yeyə bilərlər. Vəzəri, xiyar işlətmək də faydalı vasitələrdir. Qoz, fındıq və püstə şəkər xəstələri üçün xeyirli hesab edilir.

Xəstələrin şəkərə olan ehtiyacını tə”min etmək üçün, şəkər əvəzinə təbii bal işlətmək daha münasibdir. Belə xəstələr səhərlər acqarına 40 gün ərzində gündə 30q abqora içsələr, onların şəkəri aşağı düşər. Onlara çayı tut qurusu ilə içmək, qatıq, qurut kimi qida maddələri işlətmək məsləhət görülür. Şəkər xəstələri şabalıd, çuğundur, kök, şalğam, banan, yemiş, xurma işlətməkdən çəkinməlidirlər.

Susuzluq. Xəstələr tez-tez susuzluqdan şikayət edirlər. Xüsusilə soyuqdəymə hallarında, bədən üzvlərinin iltihablaşmasında daha çox susuzluq yaranır. Bu zaman ən sadə və çox işlənən vasitələrdən biri limon şərbətidir. Quşüzümü şərbəti də bu baxımdan faydalıdır. Onun şirəsinə şəkər qatmaqla bir qədər şirinləşdirib işlədirlər. Qızdırma olduqda bu şərbətə daha çox ehtiyac duyulur. Xiyar və kahı, suda bişirilmiş qabaq tumunun şirəsini susuzluq hallarında istifadə edirlər.

Yemiş və qarpızda çox su olduğundan, onlar da susuzluq hallarında olduqca faydalıdır. Qara tut, armud, xoşməzə sulu heyva, susuzluqu yatırmaqda sınanmış meyvələrdən hesab edilir. Heyva şirəsi daha yaxşıdır. Bu zaman tə”sirli vasitələrdən biri də portağal və ya narıngidən hazırlanmış çox şirin olmayan şərbətdir.

Susuzluğu aradan qaldırmaqda ayran sınanmış bir içkidir.

Çiban, ziyil


Çibanı olanlar əvvəlcə abqora aşı yeməlidir. Bundan sonra çibanın yetişməsi və çirkin təmizlənməsi üçün aşağıdakı tədbirləri görürlər: arpa unundan xəmir düzəldib çiban üzərinə qoyduqda təpitmə çibanın açılamsına və çirkin çıxmasına kömək göstərir; süddə bişirilmiş təzə və ya quru ənciri ilıq halda təpitmə kimi çiban üzərinə qoyduqda, bu əməliyyat ağrıları sakitləşdirməklə yanaşı, onun tez açılmasına kömək edir.

Başqa faydalı vasitələrdən biri yaranın tez sağalmasına kömək edən paxla unu təpitməsidir. Çibana qarşı ən sadə və olduqca faydalı vasitələrdən biri soğandır. Onu isti küldə bişirib, yarıya bölərək çibanın üzərinə bağlayırlar. Bu çibanı tez yetişdirir, onun müalicəsini sür”ətləndirir. Müxtəlif çibanları müalicə etmək, şişini çəkmək üçün şalğamdan istifadə etmək olar. Bu zaman bişmiş şalğamı xırda-xırda doğrayaraq, təpitmə şəklində çiban üzərinə qoyurlar. Çibanı, başqa xırda və çirkli yaraları müalicə etmək üçün, meynəni yandırıb külünü su ilə qatışdırır, 1 saat ərzində mülayim od üzərində bişirir, sonra isə süzüb kompres şəklində işlədirlər. Limon qanın tərkibini tənzimləyib saflaşdırdığından, yara, çiban, dəridə sızanaq çıxaran adamlar limon işlətməlidirlər.

Ziyilin qopub düşməsi üçün, böyük bir soğanın ortasını oyaraq oraya duz töküb saxlayır, duz əriyəndən sonra həmin mayedən götürüb, gündə bir neçə dəfə ziyilin üzərinə sürtürlər. Bunun üçün yetişməmiş əncirdən çıxan südü də onun üzərinə sürtür, cavan qoz ağacı yarpağını bişirərək ziyil üzərinə bağlayır, yaxud gicitkən yarpağını bal ilə təpitmə kimi qoyurlar. Bu həm də çibanın açılmasına kömək edir. Əhəngi sirkə ilə qatıb ziyili sürtməklə də onu yandırıb aradan çıxarmaq olur.





29.07.2015
İnfarktı 1 ay əvvəlcədən müəyyən etmək olarmı?

28.07.2015
Ürək böhranı riski kimlərdə daha çoxdur?

24.07.2015
Ata olmaq insanı kökəldir

23.07.2015
Yay aylarında zeytun yağı alanlar diqqətli olun

21.07.2015
Avokado yağı hüceyrəni yeniləməyə təsirlidir

16.07.2015
Ağız gigiyenası üçün faydalıdır

15.07.2015
Günəşdə çox dincəlmək orqanizmə mənfi təsir edir

13.07.2015
Dəniz gözlüyünün faydası

08.07.2015
Nikahdan əvvəl tibbi müayinənin vacibliyi

08.07.2015
Hipertoniyadan qorunmanın daha bir yolu

06.07.2015
Gül suyu ilə üz təmizliyi

03.07.2015
Arıqlamaq üçün yağ yandırıcı qəhvə

03.07.2015
Saçlarda elektriklənməyə son

01.07.2015
Harvard Universitetinin tədqiqatı

01.07.2015
Həkimlər: Müsli sağlamlıq üçün zərərlidir

29.06.2015
Bioreaktorla kök hüceyrə alındı

25.06.2015
Hər kəs saç əkdirə bilərmi?

24.06.2015
Oruc tutarkən baş ağrısına qarşı alına biləcək tədbirlər

24.06.2015
Zəifləmə dərmanlarından istifadə edərkən diqqətli olun!

23.06.2015
Alimlər: Yeməklərin kaloriliyi arıqlamağa təsir göstərmir

23.06.2015
Kanadalı alimlər avokadonu müalicəvi dərman hesab edir

22.06.2015
Omega 3 göz quruluğunun təsirlərini azaldır

19.06.2015
Böyrək sağlamlığına xeyirlidir

18.06.2015
Şokolad ürək-damar və insult riskini azaldır

18.06.2015
Sədəf xəstəliyinin təbii müalicəsi

17.06.2015
Pomidor suyu qadınların dərdinə dərman olur

16.06.2015
Tərkibində turşu olan qidalar dişlərə zərərlidir

16.06.2015
Qoz fındıq ürək xəstəliyi riskini azaltmağa təsirlidir

11.06.2015
İsti duş almaq stressə təsirlidir

10.06.2015
Səhərlər beynin həcmi daha böyük olur

09.06.2015
Qoxu duyğusunun azalması ölüm riskini artıra bilər

08.06.2015
Aclığın qarşısını almaq üçün sadəcə yeməyə baxmaq kifayətdir

08.06.2015
Tərənin iştahaçıcı təsiri var

05.06.2015
Pəhriz saxlayanların nəzərinə

04.06.2015
Kataraktanın müalicəsində E vitamininin rolu

03.06.2015
Kompüter oyunları Alzheimer riskini artıra bilər

03.06.2015
Biz bir şeyi xatırlamağa çalışarkən, nələrisə mütləq unuduruq

02.06.2015
Qatıq iltihabi xəstəliklərə təsirlidir

01.06.2015
Botoksun fəsadları: qadınlar bunu bilməlidir!

01.06.2015
Dəri xərçənginin yeni müalicə üsulu

Xəbərlərə abunə ol
Email:
«    Sentyabr 2015    »
BeÇaÇCaCŞB
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright 2008-2010 © Med.Az
Azərbaycanin ilk tibbi portali
Reklam yerləşdirmək istəyirsinizsə bizə yazın
DİQQƏT!!! Saytda yerləşdirilən bütün materiallar yalnız tanıtım xarakteri daşıyır və özünümüalicə məqsədilə istifadə oluna bilməz!
Saytda yerləşdirilən xəbərlərə, şərhlərə və sağlamlığa dəyə biləcək mümkün zərərlərə görə
Med.Az administrasiyası heç bir məsuliyyət daşımır !
Powered by Azerimed
Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə
müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir.