Azərbaycanın ilk tibbi portalı

Ana südü haqqında
Səhiyyə
İdman
Maraqlı
Gözəllik
Sağlamlıq
Elmi kəşflər
Ana və Uşaq
Xalq təbabəti
Həkimə sual
Urologiya
Kardiologiya
Oftalmologiya
Stomatologiya
Dermatologiya
Pulmonologiya
Otolorinqologiya
Qastroenterologiya
Qidalanma və Dieta
Cinsəl sağlamlıq
Doğuş tarixini tap
Med.Az haqqında
Apteklər
Dərman firmaları
Tibbi avadanlıq
Xəstəxanalar
Uşaq xəstəxanalari
Poliklinikalar
Uşaq poliklinikaları
Doğum evləri
Qadin məsləhətxanaları
Dispanserlər
Tibb mərkəzləri
Kosmetologiya
Sanatoriyalar
Stomatologiya
Təcili yardim
Hospitallar
İdarəetmə orqanları
Saytin xəritəsi
Başlanğic səhifə et
Xəbər göndər
RSS
Dostuna tövsiyyə et
Hansı diş məcunundan istifadə edirsiz?

Aquafresh
Colgate
Blend-a-med
Lacalut
R.O.C.S
OralB
Parodontax
Sensodyne
Pepsodent
Digər




Яндекс.Метрика



loading...



Şəkər xəstəliyi


Orta əsr təbabətinə görə bu xəstəliyin əsas səbəblərindən biri yemək rejiminin və böyrəyin funksiyasının pozulmasıdır. Çoxlu ət, ət məhsulları və heyvan yağları işlədilən ölkələrdə şəkər xəstəliyinə tutulurlar. Ağır yağlar, xörəklər işlədilən adamlara bu xəstəlik tez tə”sir göstərir.

Keçmiş həkimlər bu xəstəliyin səbəbini böyrək funksiyasının pozulmasında gördüklərindən, onlar müalicəni də böyrəyin qüvvətlənməsi və onun funksiyasının normallaşması istiqamətində aparmışlar. Əgər xəstələrin (xüsusilə cavan yaşlıların) ümumi vəziyyəti imkan verirsə, onlardan həcəmət qoymaq yolu ilə qan alırlar. Susuzluq zamanı xəstələri soyuq su içməyə qoymur, onları sərin yerdə yatızdırır, böyrək nahiyəsinə sərin kompres qoyur, xüsusilə turş meyvələr verirlər.

Şəkər xəstəliyi olan şəxslərdə böyrəyin tənzimlənməsi üçün, soyuq və qəbizlik xüsusiyyəti olan yeməklər, turp yeməklər, qora, zirinc, limon, keşniş, düyü işlətmək, sərin havada olmaq tövsiyə olunur. Qədim təbabətdə xəstələri şəkərli maddələr, o cümlədən bal yeməkdən çəkindirməmiş, yalnız xəstəliyin şiddətli dövründə onlara həmin qidaları işlətməyi qadağan etmişlər.

Keçmiş təbiblərin əqidəsincə, xəstələr yağlı yeməklərin üzərinə darçın səpsələr, onun zərərini xeyli azaltmış olarlar. Darçın yağların həll olunmasına yaxşı kömək göstərir. Bu xəstəliyə tutulanlara paxla, lobya və dənli bitkilər işlətmək məsləhət görülür. Onlar pəhriz məqsədilə çöl dovşanı və keçi əti yeməlidirlər.

Meyvələrdən çiyələk, böyürtkən, əzgil, nar (narı içərisinin tumları ilə birlikdə yemək lazımdır), zirinc, zoğal axtası, qarağat, alma və armud daha faydalıdır.

Bu xəstəliyi olanlar üçün ən yaxşı qida maddələrindən biri yeralmasıdır. Onlar kartofu kabab kimi və ya buxarda bişirib yeyə bilərlər. Vəzəri, xiyar işlətmək də faydalı vasitələrdir. Qoz, fındıq və püstə şəkər xəstələri üçün xeyirli hesab edilir.

Xəstələrin şəkərə olan ehtiyacını tə”min etmək üçün, şəkər əvəzinə təbii bal işlətmək daha münasibdir. Belə xəstələr səhərlər acqarına 40 gün ərzində gündə 30q abqora içsələr, onların şəkəri aşağı düşər. Onlara çayı tut qurusu ilə içmək, qatıq, qurut kimi qida maddələri işlətmək məsləhət görülür. Şəkər xəstələri şabalıd, çuğundur, kök, şalğam, banan, yemiş, xurma işlətməkdən çəkinməlidirlər.

Susuzluq. Xəstələr tez-tez susuzluqdan şikayət edirlər. Xüsusilə soyuqdəymə hallarında, bədən üzvlərinin iltihablaşmasında daha çox susuzluq yaranır. Bu zaman ən sadə və çox işlənən vasitələrdən biri limon şərbətidir. Quşüzümü şərbəti də bu baxımdan faydalıdır. Onun şirəsinə şəkər qatmaqla bir qədər şirinləşdirib işlədirlər. Qızdırma olduqda bu şərbətə daha çox ehtiyac duyulur. Xiyar və kahı, suda bişirilmiş qabaq tumunun şirəsini susuzluq hallarında istifadə edirlər.

Yemiş və qarpızda çox su olduğundan, onlar da susuzluq hallarında olduqca faydalıdır. Qara tut, armud, xoşməzə sulu heyva, susuzluqu yatırmaqda sınanmış meyvələrdən hesab edilir. Heyva şirəsi daha yaxşıdır. Bu zaman tə”sirli vasitələrdən biri də portağal və ya narıngidən hazırlanmış çox şirin olmayan şərbətdir.

Susuzluğu aradan qaldırmaqda ayran sınanmış bir içkidir.

Çiban, ziyil


Çibanı olanlar əvvəlcə abqora aşı yeməlidir. Bundan sonra çibanın yetişməsi və çirkin təmizlənməsi üçün aşağıdakı tədbirləri görürlər: arpa unundan xəmir düzəldib çiban üzərinə qoyduqda təpitmə çibanın açılamsına və çirkin çıxmasına kömək göstərir; süddə bişirilmiş təzə və ya quru ənciri ilıq halda təpitmə kimi çiban üzərinə qoyduqda, bu əməliyyat ağrıları sakitləşdirməklə yanaşı, onun tez açılmasına kömək edir.

Başqa faydalı vasitələrdən biri yaranın tez sağalmasına kömək edən paxla unu təpitməsidir. Çibana qarşı ən sadə və olduqca faydalı vasitələrdən biri soğandır. Onu isti küldə bişirib, yarıya bölərək çibanın üzərinə bağlayırlar. Bu çibanı tez yetişdirir, onun müalicəsini sür”ətləndirir. Müxtəlif çibanları müalicə etmək, şişini çəkmək üçün şalğamdan istifadə etmək olar. Bu zaman bişmiş şalğamı xırda-xırda doğrayaraq, təpitmə şəklində çiban üzərinə qoyurlar. Çibanı, başqa xırda və çirkli yaraları müalicə etmək üçün, meynəni yandırıb külünü su ilə qatışdırır, 1 saat ərzində mülayim od üzərində bişirir, sonra isə süzüb kompres şəklində işlədirlər. Limon qanın tərkibini tənzimləyib saflaşdırdığından, yara, çiban, dəridə sızanaq çıxaran adamlar limon işlətməlidirlər.

Ziyilin qopub düşməsi üçün, böyük bir soğanın ortasını oyaraq oraya duz töküb saxlayır, duz əriyəndən sonra həmin mayedən götürüb, gündə bir neçə dəfə ziyilin üzərinə sürtürlər. Bunun üçün yetişməmiş əncirdən çıxan südü də onun üzərinə sürtür, cavan qoz ağacı yarpağını bişirərək ziyil üzərinə bağlayır, yaxud gicitkən yarpağını bal ilə təpitmə kimi qoyurlar. Bu həm də çibanın açılmasına kömək edir. Əhəngi sirkə ilə qatıb ziyili sürtməklə də onu yandırıb aradan çıxarmaq olur.





30.01.2015
Su, meyvə şirəsi və süddən nə vaxt istifadə etmək lazımdır?

29.01.2015
Sevgi həyatında bu amillərə fikir vermək vacibdir

28.01.2015
Bu qidalar qavrama qabiliyyətini yaxşılaşdırır

28.01.2015
Beynin fəaliyyətini göstərən texnika icad edilib

27.01.2015
Daha incə görünmək üçün faydalı məsləhətlər

23.01.2015
Yuxusuzluğa qarşı həb kəşf edilib

23.01.2015
B vitamini iflicə qarşı qoruya bilər

22.01.2015
İstirahət günü normadan artıq yatmaq sağlamlığa ziyandır

22.01.2015
Çəki almadan siqareti buraxmaq mümkündür

22.01.2015
Diş ləkələrinin müalicəsinə fərqli baxış

22.01.2015
Xoşbəxt olmağın sadə yolları

19.01.2015
Zəkalı və sağlam olmaq üçün nə etməli?

16.01.2015
Dəqiqlik ömrü uzatmaq üçün ən yaxşı vasitədir

14.01.2015
Tütün asılılığını önləyən peyvənd

14.01.2015
ABŞ-da nadir antibiotik yaradılıb

13.01.2015
Tikişsiz katarakta əməliyyatı

13.01.2015
Dəri gözəlliyinə faydalı meyvə

12.01.2015
Bu içkilər artıq çəkini əritməyə təsirlidir

12.01.2015
Dəri altındakı yağlar infeksiyaları önləməyə qarşı təsirlidir

07.01.2015
Sızanaqların getməsi üçün təsirli üsullar

07.01.2015
Görmə qabiliyyətinə təsir göstərən xəstəliklər

06.01.2015
Qış aylarında soyuqdan qorunmaq üçün təsirli üsullar

05.01.2015
Tək qalmağın faydaları

05.01.2015
Polşalı qız beyin əməliyyatı zamanı həkimlərlə söhbət edib

29.12.2014
Sonsuzluğun daha bir həlli

29.12.2014
Plastik maddələri yox etməyin asan yolu

26.12.2014
Arıqlamaq üçün daha bir üsul

26.12.2014
Qripə qarşı ballı qoruma

25.12.2014
Bəzi xəstəliklər dırnaqlarda gizlidir

25.12.2014
Yaşlı adamlarda dişlərin tökülməsi onlarda yaddaşın vəziyyətini əks etdirir

24.12.2014
Faydalı xurma

24.12.2014
Bioenerji ilə sağlamlığınıza qovuşun

24.12.2014
Bu meyvə əsəbləri sakitləşdirməyə təsirlidir

22.12.2014
Bu hərəkət insanı stressdən qoruyur

22.12.2014
Boşuna sərf etdiyimiz enerji

19.12.2014
Bəyaz dişlər üçün 3 təbii üsul

18.12.2014
Hava dəyişmələri sağlamlığa təsir edir

17.12.2014
Uşaqlarda piylənmə xəstəliyinə diqqət

16.12.2014
Siqaret əvəzinə çərəzlərdən istifadə edin

16.12.2014
Hamiləlik dərmanlarının araşdırılmasına ehtiyac var

Xəbərlərə abunə ol
Email:
«    Fevral 2015    »
BeÇaÇCaCŞB
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
» Dəri gözəlliyinə faydalı meyv& ...
» Sızanaqların getməsi üçün ...
» Tək qalmağın faydaları
» Bu içkilər artıq çəkini ə ...
» Görmə qabiliyyətinə təsir g ...
» Qış aylarında soyuqdan qorunmaq ü&# ...
» Polşalı qız beyin əməliyyat ...
» Zəkalı və sağlam olmaq üç ...
» Xoşbəxt olmağın sadə yollar ...
» Dəqiqlik ömrü uzatmaq üçü ...
Copyright 2008-2010 © Med.Az
Azərbaycanin ilk tibbi portali
Reklam yerləşdirmək istəyirsinizsə bizə yazın
DİQQƏT!!! Saytda yerləşdirilən bütün materiallar yalnız tanıtım xarakteri daşıyır və özünümüalicə məqsədilə istifadə oluna bilməz!
Saytda yerləşdirilən xəbərlərə, şərhlərə və sağlamlığa dəyə biləcək mümkün zərərlərə görə
Med.Az administrasiyası heç bir məsuliyyət daşımır !
Powered by Azerimed
Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə
müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir.